Sivut

sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Talouspaperinkorvikerätit

Maaseudun tulevaisuudessa oli pysäyttävä kirjoitus vaatteiden pois heittämisestä; Suomalaiset heittävät pois 70-80 miljoonaa kiloa tekstiilejä pois vuosittain, keskimäärin siis 14 kiloa suomalaista kohden. Määrä on minusta aivan huima! Paljon on mennyt raaka-aineita ja energiaa näiden (halpaketju)vaatteiden tuottamiseen, laatu on kuitenkin huonoa, eivätkä vaatteet kestä kulutusta. Ajan saatossa on hävinnyt perinteinen tapa jatkaa vaatteiden ja tekstiilien elämää ensin paikkaamalla ja lopulta matonkuteena.

Monista vanhoista vaatteista saa tuunattua jotain uutta, mutta mitä tehdä vaatteelle, joka ei enää kestä käyttöä vaatteena. Ostin 16 vuotta sitten luokkaretkellä Tukholmasta ihanat pyjamahousut, jotka ovat olleet ehdottomat suosikkiyöhousuni kaikki nämä vuodet. Ajan hammas on kuitenkin ollut housuja kohtaan armoton, eivätkä housut enää kestä käyttöä - paikattu on monta kertaa. Kangasta on kuitenkin niissä paljon, ja halusin pidentää kankaan käyttöikää vielä hetken verran. Siispä pistin housut paloiksi, saumuroin reunat ja housut muuttuivat talouspaperinkorvikeräteiksi, niitä nimittäin kuluu, kun perheessä on kiinteitä syömään opetteleva vauva. Talouspaperia en ole koskaan osannut ostaa ja voinkin jatkaa samalla linjalla vastaisuudessa. Aion jatkaa kestorättilinjaa myöhemminkin - miksi pölyt pitäisi pyyhkiä wettexillä, kun saman homman ajaa vanhasta t-paidasta leikattu riepu!

Hyvin pyyhkii.


Kestäviä ajatuksia uuteen viikkoon!

7 kommenttia:

 1. Hieno ajatus! Ja talouspaperi on muuten yksi niistä jutuista, että kun sitä ei osta, niin keksii aina jotain tilalle!

  VastaaPoista
 2. Kiva idea! Meillä valitettavasti on opittu jo kotona käyttämään talouspaperia ja sitä kuluu. Tuo idea pitääkin laittaa korvan taakse ja käydä vanhat vaatteet läpi ´sillä silmällä´.

  VastaaPoista
 3. Minäkin leikkaan risat t-paidat ukkelille autotalliin autonkuivausräteiksi.

  VastaaPoista
 4. Haa! Olen ajatellut samaa, mutta toteutus on ollut vajavainen. Hienot on!

  VastaaPoista
 5. Veit sanat suustani=)
  Boikotoidaan porukalla kaikenmaailman kaupan rätit!

  Hieno pino talouspaperi korvikkeita=)

  VastaaPoista
 6. Jee, hyvä sinä! :) Minä yritän myös pidentää kierrätettäväksi kelpaamattomien vanhojen vaatteiden käyttöikää, ja monenmoisia rättejä niistä meilläkin tulee. Pehmeäksi kuluneesta flanellista voi myös ommella mm. vanulapun korvikkeita tai liivinsuojia (muiden materiaalien kanssa yhdessä).

  VastaaPoista

Kiitos kivasta kommentista!